Aan de slag met verkeer en vervoer
We zien een toenemende verkeersdrukte op onze wegen. Automobilisten en vrachtverkeer gebruiken onze wegen steeds vaker om snelwegen te vermijden. Dit zorgt in combinatie met ons eigen lokale landbouwverkeer voor een flinke uitdaging.
Tien jaar vooruit
Om de wegen veilig en begaanbaar te houden voor met name kwetsbare weggebruikers zoals fietsers en voetgangers stelde onze gemeenteraad in 2020 het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) vast. In dit plan hebben we met elkaar de gewenste infrastructuur voor de komende tien jaar bepaald. Met aandacht voor verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid voor alle weggebruikers. Ook haken we aan bij de landelijke campagnes over verkeersveiligheid.
Aan de slag
Een belangrijk onderdeel van het GVVP is het maatregelenpakket. Dit gebruiken we als een soort ‘handleiding’. Hierin staat in welke wegen we gaan investeren en welke verkeersknelpunten we willen oplossen. Belangrijke punten zijn de verkeersveiligheid van álle weggebruikers, van fietsers en voetgangers tot busreizigers. Ook willen we doorgaand verkeer dat geen bestemming of herkomst heeft in onze gemeente ontmoedigen.
GVVP samen met de inwoners
Bij het opstellen van het GVVP konden alle inwoners een vragenlijst invullen en knelpunten aandragen. Ook spraken we met lokale vertegenwoordigers zoals scholen, landbouworganisaties en dorpsraden in een klankbordgroep. Hoe staan we er nu voor met verkeer en vervoer? Waar zitten de knelpunten? Wat vertellen de (ongeval) cijfers ons? Met camera’s registreerden we waar auto’s onze gemeente in- en uitreden. Al deze informatie gebruikten we om het GVVP op te stellen.