Asbest

Gaat u asbest verwijderen? Dan doet u altijd een sloopmelding. Gaat u alleen slopen en is er geen sprake van asbest? Kijk dan bij het onderwerp ‘Slopen’ voor meer informatie.

De sloopmelding

Via het Omgevingsloket kunt u de sloopwerkzaamheden en het verwijderen van asbest melden. Omgevingsdienst West-Holland behandelt de melding voor het slopen van asbest.

Termijn voor het doen van een sloopmelding

Minimaal vier weken voordat u gaat slopen doet u een melding. Er zijn hierop twee uitzonderingen:

  1. Wanneer er sprake is van reparatie- of mutatieonderhoudswerkzaamheden zoals bij huurwoningen geldt een termijn van vijf werkdagen.
  2. Er geldt een termijn van vijf werkdagen voor particulieren die zelf hechtgebonden asbesthoudende materialen, vloertegels of niet gelijmde vloerbedekking verwijderen met een maximum van 35 m2.

Asbest verwijderen als particulier (uitzonderingsregels voor particulieren)

Er zijn werkzaamheden aan asbesthoudende materialen die u als particulier onder bepaalde voorwaarden zelf mag uitvoeren. Deze werkzaamheden zijn:

  1. Het (in zijn geheel) verwijderen van geschroefde asbesthoudende platen waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn, met een maximum van 35m2 per kadastraal perceel.
  2. Het verwijderen van asbesthoudende vloertegels en/of niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking met een maximum van 35m2 per kadastraal perceel.

Wilt u meer dan 35 m2 asbest verwijderen? Dan is het nodig een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen. Alle andere werkzaamheden aan asbesthoudende materialen dan hierboven staan beschreven, moet u ook laten uitvoeren door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

Op de website www.ascert.nl vindt u een overzicht van asbestverwijderingsbedrijven die gecertificeerd zijn.

Kosten

Een sloopmelding doen bij ons is gratis. Het laten opstellen van een inventarisatierapport kan wel geld kosten.

Asbest inleveren

Asbest levert u in bij de Milieustraat. Per kadastraal perceel mogen inwoners in totaal maximaal 35 m² asbest inleveren bij de Milieustraat. Zorg dat het asbest goed verpakt is. Deze verpakkingen zijn bij de Milieustraat te krijgen.

Bij de Milieustraat vraagt de medewerker naar de acceptatiebrief van de sloopmelding als u de speciale verpakkingen ophaalt of asbest inlevert. Zorg er daarom voor dat u een sloopmelding op tijd indient en (een kopie van) de acceptatiebrief van de sloopmelding meeneemt naar de Milieustraat.

Asbestinventarisatierapport

Bij het doen van de sloopmelding voegt u in de meeste gevallen ook een asbestinventarisatierapport toe. Dit rapport is geschreven door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf en niet ouder dan drie jaar. Wanneer de asbestverwijdering valt onder de uitzonderingsregels die gelden voor particulieren (te vinden onder 'Asbest verwijderen als particulier'), is een asbestinventarisatierapport niet nodig. Ook wanneer het bouwwerk dat gesloopt wordt, gebouwd is ná 1 januari 1994 is geen asbestinventarisatierapport nodig.

Meer informatie

Voor meer informatie over asbest kunt u terecht bij het informatiepunt voor de leefomgeving. De regelgeving kunt u vinden in hoofdstuk 7 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Vragen

Voor vragen kunt u terecht bij ons Omgevingsloket. Maak hiervoor online een afspraak of via het telefoonnummer 14 0172.

Heeft u gevonden wat u zocht?