De Vogelenbuurt in Ter Aar is opgeknapt 

Dit is een oud bericht.

In deze wijk in Ter Aar heeft aannemer A. van Ooijen & Zn. B.V. de afgelopen maanden van alles aangepakt. De straten opgehoogd, de bestrating vervangen en de wijk weer toekomstbestendig gemaakt. Wat een mooi eindresultaat!  

Wethouder Antoinette Ingwersen bedankte 16 februari de leden van Klankbordgroep vervanging riool en herinrichting Vogelenbuurt: De vijf leden hebben namens de bewoners van de wijk met ons meegedacht over het ontwerp. Antoinette Ingwersen: “Het is geweldig om te zien hoe deze enthousiaste groep bewoners zich ingezet heeft voor hun woonomgeving. Ze hebben met ons meegedacht, ideeën aangedragen en zich hard gemaakt voor een mooi eindresultaat. Daar wil ik ze hartelijk voor bedanken. Dit resultaat hadden we niet bereikt zonder de medewerking van deze bewoners en alle andere bewoners van de wijk.” Bewoner Geert Martens en aanspreekpunt van de Klankbordgroep kijkt ook tevreden terug op het project: “Namens de Klankbordgroep kan ik zeggen dat de samenwerking met de gemeentelijke projectgroep en met de firma van Ooijen zeer soepel liep, een voorbeeld voor bewonersparticipatie. Ondanks dat gedeelten van parkeerplaatsen en straten opgebroken moesten worden, werd steeds geluisterd naar de bewoners zodat zelfs met parkeren de overlast geminimaliseerd is.” 

Met het omzetten van asfalt naar klinkers ontstaat er een heel ander beeld. Dit zijn geen doorgaande straten om hard doorheen te rijden, automobilisten rijden hier door een dorp. Waar kinderen spelen, mensen fietsen en wonen. Dit deel van Ter Aar was de afgelopen decennia flink verzakt, sommige plekken zijn wel 30 centimeter opgehoogd. Hiermee is de wijk toekomstbestendig gemaakt. 

Op klimaatgebied zijn we ook aan de slag gegaan. Er is een gescheiden riool aangelegd en regenwater wordt nu afgevoerd via het regenwaterriool. Dit is beter voor het milieu, vermindert wateroverlast, plassen in de tuin en straat. De nieuwe hemelwaterriolering kan circa 300m³ regenwater bufferen voordat het wordt geloosd op het oppervlaktewater. Het groen in de wijk is vervangen en er is gekozen voor gevarieerd en kleurrijk groen. Dit is niet alleen mooi, maar ook goed voor (bestuivende) insecten zoals bijen en vlinders. De bewoners van deze wijk zijn zelf ook goed bezig. Bijna de helft van de woningen in de wijk heeft zonnepanelen op het dak liggen, er zijn sedumdaken op schuren te vinden en met regentonnen wordt water opgevangen. Om de bewoners te bedanken voor hun medewerking en op weg te helpen naar een nog groenere omgeving, ontvingen zij allemaal kleurrijke bloembollen voor in de tuin die allerlei vlinders en bijen aantrekken.