Eervolle groet en onthulling herdenkingsteken

Jaap Smit, commissaris van de Koning en burgemeester Robbert-Jan van Duijn onthulden 11 mei 2024 een herdenkingsteken ter herdenking van de crash van de Fokker D21 op 11 mei 1940. Bij de onthulling waren ook de nabestaanden van piloot Koos Roos, vertegenwoordigers van het Historisch Genootschap  Nieuwkoop e.o. en CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-45’ aanwezig. De genodigden werden van en naar de locatie vervoerd in oude militaire voertuigen. Vier Fokker Four toestellen brachten met een fly-by een eerbetoon aan alle ‘meivliegers’ uit 1940. 

Op 11 mei 1940 vond er een luchtgevecht plaats boven Nieuwkoops grondgebied. Een Nederlandse Fokker D21 nam het op tegen drie Messerschmitts Bf-110. Twee Duitse jagers werden buiten gevecht gesteld. De derde raakte de Fokker D21, die neerstortte langs de Nieuwveenseweg. De piloot, sergeant vlieger Koos Roos, wist zich ternauwernood met zijn parachute te redden. Hij werd ernstig gewond naar een ziekenhuis vervoerd. Na de oorlog ontving Koos Roos een onderscheiding van prins Bernhard. De resten van de Fokker D21 zijn pas veel later, in 1993, door de Stichting CRASH opgegraven en permanent tentoongesteld in het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-‘45.

Jack van Egmond is een autoriteit op het gebied van vliegtuigbouw en restauratie. Hij heeft de Fokker D-21 nr. 229 met behulp van originele onderdelen en originele bouwtekeningen van Fokker in tien jaar volledig herbouwd. Onderdelen zijn overal ter wereld vandaan gehaald maar één onderdeel ontbrak. Dit onderdeel is per toeval in Nieuwkoop gevonden op de plaats waar het toestel is neergestort. Dit onderdeel is gebruikt in de opbouw van het vliegtuig. 

Vanuit de hele wereld zijn er aanvragen om dit bijzondere vliegtuig te zien. Toch moet iedereen nog even geduld hebben. Het vliegtuig is al wel helemaal opgebouwd, maar voor de eerste echte lange afstandsvlucht zijn nog wat technische voorbereidingen nodig.