Monumenten
In de erfgoednota staat omschreven hoe wij de komende jaren omgaan met de cultuurhistorische waarden en monumenten in onze gemeente. Dat onze gemeente een rijke geschiedenis heeft, blijkt uit de vele bijzondere gebouwen en objecten die de geschiedenis van onze dorpen vertellen. De erfgoednota zorgt ervoor dat wij alle unieke gebouwen en objecten nog beter kunnen bewaren en beschermen, zodat wij de geschiedenis levend houden. Van boerderijen tot industriële objecten en van kerkgebouwen tot woonhuizen. In onze gemeente zijn ruim tachtig monumenten. Zowel gemeentelijke- als rijksmonumenten.
Aanwijzing van nieuwe monumenten
Een nieuw gebouw of object toevoegen aan de monumentenlijst doen wij niet zomaar. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Op basis van een inventarisatie, selectie en advies van de Erfgoedcommissie kan het college van burgemeester en wethouders een gebouw of object aanwijzen als beschermd gemeentelijk monument. Voordat wij het gebouw of object daadwerkelijk toevoegen, informeren wij de eigenaar. Ook krijgt de eigenaar van ons een besluit. Het is (nog) niet mogelijk om zelf een object aan te dragen als monument.
Onderhoud aan monumenten
Om ervoor te zorgen dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van al dat prachtige erfgoed mag u gebouwen of objecten die zijn aangewezen als monument niet zomaar verbouwen of slopen. Wanneer heeft u wel en niet een vergunning nodig? Houd hiervoor het volgende aan:
- Gaat u kleine werkzaamheden uitvoeren zoals schilderwerk in dezelfde kleur of inpandige aanpassingen? Dan heeft u geen vergunning nodig. Bij twijfel kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
- Heeft u verbouwplannen of gaat u onderhoud uitvoeren? Dan heeft u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. Neem vooraf contact op met het Omgevingsloket en voorkom dat u voor verrassingen komt te staan. Bij (ver)bouwplannen brengt de Erfgoedcommissie advies uit.
Heeft u vragen over het onderhoud? Of over het aanvragen van een vergunning? Neem dan contact op met het Omgevingsloket via telefoonnummer 14 0172. Wij denken graag met u mee.
Subsidiemogelijkheden
Op de monumenten die onze gemeente rijk is, zijn wij zuinig en dat kan alleen als ze goed onderhouden worden. Daarom kunt u als eigenaar van een gemeentelijk monument of object subsidie aanvragen voor onderhoud of restauratie van uw pand.
- Restauratie: drie keer in de 25 jaar kunt u een subsidieaanvraag doen. Het maximaal toe te kennen subsidiebedrag per 25 jaar is € 20.000,-.
- Onderhoud: hiervoor kunt één keer in de vijf jaar een subsidieaanvraag doen met een maximaal toe te kennen subsidiebedrag van € 3.500,-.
Eigenaren van rijksmonumenten kunnen voor subsidiemogelijkheden kijken op de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
Online subsidie aanvragen voor een gemeentelijk monument
Verduurzaming van monumenten
Monumenten gaan al jaren mee en zijn in die zin zeker duurzaam te noemen. Verduurzamen van een monument is echter vaak een stuk lastiger. Er is meer regelgeving over het beschermen van cultuurhistorische waarden en renovaties zijn in beperkte mate mogelijk.
Informatie over het verduurzamen van monumenten vindt u op www.duurzaam-nieuwkoop.nl/monumenten. Beleidsregels duurzaamheidsmaatregelen monumenten vindt u op overheid.nl.
Kerkenvisie 2019
De kerkenvisie biedt handvatten voor het in stand houden van kerkgebouwen en het mogelijk herbestemmen van kerkgebouwen in onze gemeente. Kleine kerkgebouwen en pastorieën kunnen bijvoorbeeld een reguliere woonbestemming krijgen of een functie als multifunctioneel centrum. Zo behouden we het publieke karakter van deze bouwwerken.