Negen stooktips voor houtkachel en open haard

Dit is een oud bericht.

De herfst is aangebroken, het begint langzaamaan kouder te worden. De kachel gaat weer vaker aan. Sommige mensen vinden het fijner om de open haard of houtkachel aan te steken. Zeker nu, met de gestegen energieprijzen. Maar een brandend haardvuur is niet gezond. Daarnaast is het belangrijk dat u rekening houdt met de buren. Houd daarom altijd de volgende negen stooktips aan:

  1. Steek de open haard of houtkachel alleen bij speciale gelegenheden, voor de sfeer, aan. Check eerst Stookwijzer.nu of u verantwoord kunt stoken. Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij dit weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht om uw huis erg ongezond wordt.
     
  2. Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herkent u aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat u zelf gehakt hebt, moet u minstens twee jaar laten drogen. Met een vochtmeter kunt u checken of het hout droog genoeg is: tussen de 15 en 20 procent is goed.
     
  3. Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout - zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren - hoort níét in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is verboden: het geeft namelijk veel rook en vliegas.
     
  4. Volg de instructies van de fabrikant of leverancier van de kachel of haard voor het aansteken van het vuur. De manier waarop u de kachel aansteekt, maakt namelijk veel uit voor hoeveel fijnstof er vrijkomt. Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen om het vuur aan te steken, dat is gevaarlijk.
     
  5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen, zodat de rook goed naar buiten kan. Dat is ook veiliger: u hebt minder kans op een schoorsteenbrand.
     
  6. Zorg voor goede luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren en laat het vuur vanzelf uitbranden. Er komen dan minder schadelijke stoffen vrij. Hoe regelt u de luchttoevoer? Nieuwere houtkachels regelen de luchttoevoer automatisch. Zet bij een open haard de klep in de schoorsteen helemaal open. En bij een oudere houtkachel de luchttoevoerklep van de kachel.
     
  7. Zorg voor voldoende ventilatie door de ventilatieroosters of een raampje open te zetten. Het vuur kan dan lucht (zuurstof) aantrekken en de rook kan via de schoorsteen naar buiten.
     
  8. Controleer of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zet dan een raampje open voor meer zuurstof.
     
  9. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.

Meer informatie over het stoken van hout in huis is te vinden op de website van Milieucentraal.

bron: Milieucentraal