NIX18 bij evenementen

De campagne voor NIX 18 is weer gestart. Geen alcohol en niet roken onder de 18 jaar is de beste bescherming voor kinderen. In onze gemeente geeft slechts 21 procent van de kinderen aan dat zij afspraken over NIX18 hebben met hun ouders. Hoe komt dit en wat kunnen we er met elkaar aan doen? 
 
We spraken erover met twee bekenden uit de gemeente: Ashley Maliekhadien en Ton van den Belt. Ashley is samen met zijn vrouw Mariëlle eigenaar van Penelope Groep en organiseert onder andere het Bloklandfeest. Ton is al tien jaar vrijwilliger bij de stichting Oranjefeesten Nieuwkoop en richtte Event Centre Nieuwkoop op. Hij organiseert de Oranjeweek en het tentfeest in de kern Nieuwkoop.

Wat doen jullie om ervoor om te zorgen dat bij jullie evenementen bezoekers onder de 18 jaar geen alcohol drinken?

Ashley: We verkopen aparte kaarten voor minderjarigen en bij binnenkomst krijgen zij een andere kleur polsbandje. Zo ziet het personeel achter de bar dat zij geen alcohol mogen kopen. 

Ton: Wij werken ook met polsbandjes. Het barpersoneel let hierop. Toch is door alle hectiek controle soms lastig. Ook zien we dat mensen die ouder dan 18 jaar zijn, alcohol halen voor minderjarigen. 

Welke problemen komen jullie tegen? 

Ton: De meeste bezoekers hebben thuis al ingedronken en komen soms met flessen Malibu in hun tas aan. Ze gaan totaal over hun eigen grenzen heen. Kinderen zijn doodziek, moeten kotsen of gaan zelfs ‘out’. We zien dat probleem steeds groter worden. We willen graag kinderen onder de 18 jaar de gelegenheid bieden om naar een feest te gaan. Op deze manier is dit bijna niet te doen. We hebben daarom besloten om veel vaker een blaastest af te nemen bij binnenkomst. Als bezoekers onder de 18 jaar gedronken hebben, mogen ze niet naar binnen. Ze zijn het geld van hun ticket dan kwijt. We overwegen om de minimumleeftijd te verhogen naar 18 jaar.

Ashley: Wij zien hetzelfde. Voor uitbaters, maar ook voor ouders is alcohol vanaf 18 jaar heel moeilijk te sturen. Wat dat betreft was de oude wet vanaf 16 jaar veel makkelijker. Wij hebben geen grip op hoe een persoon binnen komt en wat ze al hebben gedronken of gebruikt. Een persoon die een overtreding begaat zou zelf een dikke boete moeten krijgen, bijvoorbeeld 500 euro. Dan laten ze het wel.

Hoe zit het met drugsgebruik bij tentfeesten? 

Ashley: Drugs is eigenlijk een groter probleem dan drank. Veel ouders weten niet dat er zo veel drugs wordt gebruikt. Die schrikken als ze horen dat hun kind dat ook doet. Kinderen hebben geen flauw idee wat het effect is van de combinatie van drank en pillen. Drugs versterkt het effect van de drank.

Ton: De EHBO ziet aan fysieke kenmerken, bijvoorbeeld verwijde pupillen, dat iemand een combinatie van drugs en alcohol heeft gebruikt. Hierdoor gaan steeds meer kinderen ‘out’. Kinderen kunnen geen stap meer verzetten, moeten in folie worden gewikkeld of zelfs afgevoerd worden met een ambulance. Ik vind dit heel zorgelijk. 

Wat gebeurt er bij overtredingen? 

Ton: Als je bier koopt voor een minderjarige (dit noemen we ook wel wederverstrekking) dan word je uit de tent verwijderd. Veel mensen weten dit niet. Daarom hangen we aparte banners met onze huisregels op bij de ingang en achter de bar. We hebben een ‘zero tolerance’ beleid voor alcohol onder de 18 jaar. Het liefst zou ik bij elk evenement samenwerken met Halt en de BOA’s. Zij verbinden dan direct consequenties aan een overtreding. 

Ashley: Afhankelijk van het promillage dat iemand blaast: naar huis en ouders bellen of overdracht aan Halt en de politie. Sommige ouders willen hun kinderen niet komen ophalen, dan laten we de politie hen thuisbrengen. Als ouders dat horen, willen ze vaak wel komen.  

Wat vinden jullie van voorlichting over NIX18? 

Ton: Voorlichting zou je breed moeten doen. Naast ouders en scholen zouden ook voetbalverenigingen hieraan moeten meewerken. Zij hebben veel nauwere banden met hun jeugdleden en kunnen ze direct aanspreken. Ik vind ook dat we hierbij meer moeten samenwerken met Halt en Brijder (specialist in verslavingszorg). Ik wil graag aan de jeugd mijn dilemma uitleggen: Je bent nog geen 18 jaar en ik gun je echt een mooi feest, maar ik kan het niet meer organiseren als jullie je zo gedragen. 

Wat kan de gemeente doen? 

Ashley: Voor jongeren is er heel weinig te doen en daarom gaan ze vaak op straat hangen. Dat is ook de reden dat we bij onze feesten kaarten verkopen vanaf 14 jaar. Zo kan deze leeftijdsgroep ook naar het feest. Het zou mooi zijn als er meer te doen is voor 14 tot 18-jarigen in onze gemeente. Vroeger gingen we naar de Penelope en de Schakel. Helaas is dat er allemaal niet meer. 

Ton: Ik zou graag een betere samenwerking met de gemeente zien op het gebied van veiligheid op straat en voorlichting. Zodat we echt gezamenlijk kunnen optreden. Ik merk dat er ondercapaciteit is bij de BOA’s. Ik zou graag bij elk tentfeest de BOA’s in combinatie met Halt en onze beveiliging preventief inzetten. Dat is nu niet mogelijk.  

Welke boodschap willen jullie aan ouders meegeven? 

Ton: Dat NIX18 er niet voor niets is. Veel ouders halen hun schouders op hierover en zien de gevaren er niet van in. We kennen het logo en de campagne. Toch vinden we alcohol allemaal wel oké. Laat het niet toe dat de jeugd thuis indrinkt. Ze komen al dronken binnen bij ons en dat veroorzaakt heel veel ellende. 

Ashley: Tussen 14 en 18 jaar verandert de wereld van kinderen zoveel en zijn ze erg gevoelig voor aanbod van drugs en alcohol. Veel kinderen zijn onzeker en zoeken naar hun identiteit. Blijf erover praten als ouders, blijf open. En vertel hoe je er zelf mee omging en gaat. Vraag bijvoorbeeld wie hun vrienden zijn. Als er vrienden thuiskomen, vraag dan of die kinderen afspraken hebben met hun ouders over NIX18. Praat erover met andere ouders.  Je kunt alcohol misschien niet helemaal tegenhouden. Stel je wel open voor de verhalen van je kinderen en begeleidt ze.  Als ouder heb je meer invloed dan je denkt.