Omgevingsvergunning

Wilt u bouwen of verbouwen, een monument wijzigen, een beschermde boom kappen, een inrit maken of het gebruik van een gebouw of perceel grond wijzigen? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket. Bij het Omgevingsloket kunt u ook eerst een vergunningcheck doen om te bepalen of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Met uw antwoorden stelt het Omgevingsloket uw aanvraagformulier samen. U krijgt een overzicht van wat u aanlevert.

Twijfelt u of uw plannen haalbaar zijn? Kijk dan naar de mogelijkheden onder het kopje ‘vooroverleg/conceptverzoek (ver)bouwplannen’.

Heeft u vragen over hoe het Omgevingsloket werkt, kijk dan eerst bij de meest gestelde vragen op de website van het helpcentrum van het ‘Omgevingsloket’. Ervaart u een storing? Geef dit dan door via het webformulier voor storingen.

Heeft u (meer) hulp nodig bij het gebruiken van de website, het doen van een vergunningcheck of wilt u ondersteuning bij het indienen van uw vergunningaanvraag, bel dan met het algemene nummer 14 0172, e-mail naar omgevingsloket@nieuwkoop.nl of maak een afspraak voor een bezoek aan het Omgevingsloket in het gemeentehuis in Nieuwveen. Het Omgevingsloket is open op werkdagen tussen 8.30 en 13.00 uur en op de donderdagavond tussen 17.45 en 20.00 uur.

Afspraak maken

Kosten

U betaalt kosten voor de behandeling van uw aanvraag. Hoeveel leges u betaalt, ligt aan de afhandeling van uw aanvraag. Vooraf kunnen wij alleen een inschatting van de te verwachten kosten geven.

Nadat wij een beslissing nemen op uw aanvraag (ook bij een weigering) krijgt u een factuur toegestuurd. Kijk voor meer informatie over de kosten in titel 2 van de tarieventabel.

Participatie

Vrijwel elk bouwplan betekent ook een verandering voor uw omgeving. Ook de uitvoering van (bouw)werkzaamheden geeft vaak enige overlast. Vanaf 1 januari 2024 moet elke initiatiefnemer bij zijn aanvraag aangeven of en zo ja, hoe hij aan participatie heeft gedaan en wat de resultaten zijn. Zonder deze informatie is de aanvraag niet compleet.

Weet u niet hoe u uw omgeving kunt betrekken bij uw plan? Maak dan gebruik van de participatieleidraad.

Buren

In het Burgerlijk Wetboek (boek 5, titel 4) staan rechten en plichten van eigenaars van naburige erven (buren). Bij het uitvoeren van de (bouw)werkzaamheden houdt u zich hieraan.

Termijn

Voor de meeste aanvragen geldt een termijn van acht weken. Wij mogen deze termijn één keer met maximaal zes weken verlengen.

Voor sommige ingewikkelde aanvragen of aanvragen die aanzienlijke gevolgen hebben voor uw omgeving geldt een termijn van 26 weken. Ook deze termijn kunnen wij één keer met maximaal zes weken verlengen.

Bekendmaking

Alle ingediende aanvragen, verleende vergunningen en overige besluiten op omgevingsvergunningaanvragen staan op www.overheid.nl en in het kort in Nieuwkoop Nieuws. U kunt op de hoogte blijven via 'Berichten over uw Buurt' waarvoor u zich kosteloos kunt aanmelden.

Mocht u na een publicatie een aanvraag of vergunning willen inzien, kijk dan onder ‘inzien bouwdossier’ hoe u dit doet.

Communicatie

Indiening van aanvragen en eventuele aanvullingen ontvangen wij graag via het Omgevingsloket. De brieven die wij aan u sturen, ontvangt u alleen digitaal. Een e-mailbericht met afzender ‘noreply@Jeleefomgeving.nl’ leidt u naar de berichtenbox ‘Jeleefomgeving’. Dit is een beveiligde omgeving waarop u inlogt met een per e-mail aan u verzonden code.

Heeft u gevonden wat u zocht?