Onjuiste informatie in artikel ‘Big Brother’ op De Nieuwkoper.nl

In het artikel ‘Big Brother in uw voortuin’, 14 oktober op de website van De Nieuwkoper staat onjuiste informatie. Ook mist er informatie. Het artikel wekt de suggestie dat wij als gemeente onze inwoners gaan bespioneren. In het artikel verwijst de redactie naar vragen van de Vereniging voor Antroposofie regio Nieuwkoop, maar de redactie nam geen antwoorden op, waardoor veel onduidelijkheid ontstaat. 

Waar het om gaat

Elke vijf jaar stellen wij een nieuw beheerplan openbare verlichting vast. Het doel van dit nieuwe beleids- en beheerplan is het stellen van kaders voor de uitvoering van het gemeentelijk openbare verlichtingsbeleid. Het artikel op De Nieuwkoper gaat in op een deel van het plan dat is opgesteld voor de periode 2025 tot en met 2029.

In dit plan staat dat wij gekozen hebben voor Dynamisch en Digitaal beheer van openbare verlichting. Dit is de meest effectieve manier voor het beheer en onderhoud vanwege de volgende redenen:

  1. Efficiëntie: Met digitaal beheer kunnen we lichtmasten centraal monitoren en aansturen. Dit vermindert de administratieve last en maakt efficiënter gebruik van middelen mogelijk.
  2. Kostenbesparing: Door schadeafhandeling en onderhoud efficiënter te organiseren, kunnen we kosten besparen. Ook voorkomt digitaal beheer onnodige uitgaven.
  3. Veiligheid: Dynamische systemen zorgen voor betere verlichting op de weg wat het gevoel van veiligheid van weggebruikers bevordert.
  4. Duurzaamheid: Optimalisatie van verlichting draagt bij aan energiebesparing en vermindert de ecologische voetafdruk.
  5. Transparantie: Digitaal beheer biedt inzicht in prestaties, kosten en onderhoudsstatus van de verlichting waardoor we beter kunnen plannen en verantwoorden.

Slimmer en zuiniger

Digitaal beheer helpt ons dus om de openbare verlichting slimmer en effectiever te beheren en zorgt voor extra energiebesparing. Het bespaart dus geld. Daarnaast helpt het om te verlichten waar het moet en minder waar en wanneer het kan. Ook kunnen we zo beter sturen op lichthinder en lichtvervuiling wat beter is voor de flora en fauna binnen onze gemeente.

De data die het beheersysteem verzamelt, gebruiken we alleen om het beheer en onderhoud beter, efficiënter en goedkoper te kunnen uitvoeren. Digitaal/dynamisch beheer van de openbare verlichting is niet ‘zoals beweerd wordt’, gericht op het verzamelen van persoonsgegevens.

Inmiddels hebben we gesproken met meneer Rijkelijkhuizen van de eerder genoemde vereniging.