Scheiding grofvuil in demontagehallen voor meer hergebruik
Ruim negen miljoen kilo grof huishoudelijk afval gaat er elk jaar vanuit de Cyclus-gemeenten naar de afvalverbranding. Dat zijn 4.500 volle vuilniswagens. Een groot deel hiervan bestaat uit afgedankte en kapotte meubels en andere spullen. En dat is zonde, want grof huishoudelijk afval bestaat vaak uit materialen die prima te hergebruiken zijn. Daarom komen er in de Cyclus-regio demontagehallen waar deze materialen beschikbaar komen voor hergebruik.
De gemeenten en Cyclus streven naar een circulaire economie, waarin grondstoffen steeds opnieuw te gebruiken zijn. Het recyclen van materialen en het verminderen van de hoeveelheid restafval zijn belangrijk. Grof huishoudelijk afval maakt een groot deel uit van restafval. Doordat grof huishoudelijk afval uit veel verschillende materialen bestaat, is het in die vorm niet recyclebaar. Door het te demonteren, komen er materialen vrij die wel geschikt zijn voor recycling.
Meer hergebruik, minder verbranding
In 2023 heeft Cyclus een proef uitgevoerd met het demonteren van grof huishoudelijk afval. De proef wees uit dat maximaal 85 procent van deze afvalstroom te demonteren is en vervolgens te scheiden in afvalstromen zoals hout, ijzer, plastics en schuimrubber. Het resultaat van de proef was een vermindering van de hoeveelheid restafval die in de oven belandt en een toename in de recycling van waardevolle grondstoffen.
Samenwerking
Cyclus heeft een plan opgesteld wat demontage op grote schaal mogelijk maakt in haar regio. Cyclus streeft ernaar om het grof huishoudelijk afval dat binnenkomt bij de Milieustraten maximaal te demonteren. Ook gaat het demontagebedrijf zich inzetten om al het grof huishoudelijk afval zo hoogwaardig mogelijk te verwerken. Zij zoeken hiervoor samenwerking met ‘maakbedrijven’ zoals ateliers en meubelmakers.
Demontagebedrijf in de Cyclus-regio
In de Cyclus-regio komen drie locaties: in Alphen aan den Rijn, Bergambacht en Gouda. Uiteindelijk zijn hier zeventien mensen werkzaam. Cyclus en de gemeenten werken samen om ervoor te zorgen dat de meeste banen beschikbaar zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En die uit alle deelnemende gemeenten komen. Het demontagebedrijf heeft dus naast een circulaire een sociale doelstelling.
Medio 2025 gaat de eerste locatie open, in 2027 moet het bedrijf volledig operationeel zijn.