Senioren & Veiligheid

Dit is een oud bericht.

Oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen van hun privégegevens of bezittingen te beroven. Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij u aan, spreken u op straat aan of bellen u op. Daarom delen Arie van Wijk (veiligheidsadviseur KBO-PCOB) vanuit het Platform Gehandicapten en Senioren in Nieuwkoop (PGSN) en wijkagent Marjolein Bieringa hun ervaringen, kennis en tips.  

Tips van Arie om oplichting te voorkomen 

In dit nieuwsbericht geeft Arie tips hoe men om kan gaan met hulpvraagfraude en babbeltrucs. Bij hulpvraagfraude vraagt men om hulp via Whatsapp, sms of Messenger (Facebook). De oplichters doen zich dan voor als familie of goede bekende. Vaak beginnen ze het gesprek door te melden dat ze een nieuw telefoonnummer hebben. Ze melden al vrij snel dat ze geld nodig hebben en omdat de nieuwe telefoon nog niet goed is geïnstalleerd (bijvoorbeeld) kunnen ze zelf even niet aan geld komen. Vervolgens vragen ze aan u een bedrag over te maken. Als u denkt dat het inderdaad een goede bekende is bent u sneller bereid dit te doen. Wees dus alert en doe dit niet! 


Hulpvraagfraude voorkomen: 
  1. Als u zo’n bericht krijgt, bel altijd deze persoon op om te controleren of het verzoek wel van de juiste persoon komt. Samengevat: Niet gebeld = geen geld.

  2. Controleer altijd het rekeningnummer dat men opgeeft. Is dat wel van een bekende? 

  3. Stel een Tweetrapsverificatie in. Bij WhatsApp gaat dit zo: 

    • Ga in WhatsApp naar ‘instellingen' 

    • Vervolgens naar ‘Account’

    • Wanneer u hier ‘Verificatie in twee stappen’ aanklinkt, kunt u de tweestappenverificatie inschakelen.  

Babbeltrucs vinden vaak plaats aan de deur. Mensen bellen aan met diverse excuses, zoals vragen om een glaasje water of ze doen zich bijvoorbeeld voor als schade-experts. Zodra de deur open is proberen ze vaak binnen te komen (ongevraagd). 

  Oplichting babbeltrucs voorkomen: 

  1. Doe nooit zomaar de deur open. Bekijk eerst wie er voor de deur staat.

  2. Laat nooit een onbekende zomaar binnen. (men had toch ook het bezoek van tevoren kunnen afspreken) 

  3. Pin alleen aan de deur als u zelf iets besteld heeft. Ook zijn er telefonische babbeltrucs. Men probeert met allerlei smoesjes (en overtuigingskracht) gegevens van u los te krijgen. 

  4. Verbreek de verbinding als u het niet vertrouwt. 

Let op: Banken en andere organisaties zullen NOOIT om persoonlijke gegevens vragen. 

Wijkagent Marjolein: doe aangifte! 

Als u ons laat weten dat u of iemand anders slachtoffer bent van een misdrijf, dan kunnen wij dit opschrijven in een ‘proces-verbaal van aangifte’. Hiermee vraagt u aan ons om een onderzoek te starten. Ook als we geen verdachte vinden, heeft het zin om aangifte te doen. Dan weten we waar welke misdrijven plaatsvinden. En kunnen we de inzet van de politie op straat bepalen. Iedereen mag bij de politie aangifte doen van een misdrijf. Ook minderjarigen. Doet een kind dat jonger is dan 13 jaar aangifte? Dan nemen we altijd contact op met de ouders of verzorgers.  

Waarvan kunt u aangifte doen?  

U kunt aangifte doen van alle misdrijven gepleegd in Nederland. Bijvoorbeeld diefstal, inbraak, fraude, mishandeling, verkrachting. Van sommige misdrijven moet u aangifte doen, bijvoorbeeld ontvoering. Dat staat in de wet. Bent u slachtoffer van een misdrijf buiten de Europese Unie? Dan doet u in dat land aangifte.  

Hoe doet u aangifte?  

U kunt op verschillende manieren aangifte doen. Via internet: www.politie.nl. Telefonisch, 0900 - 88 44. Op een politiebureau. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken via 0900 - 88 44. Om aangifte te doen via het internet heeft u een DigiD nodig. 

Kunt u uw aangifte later intrekken?  

Dat kan niet. Wel kunt u naar het politiebureau gaan en aan de politie vertellen wat er aan de hand is. De politie bespreekt dit met de officier van justitie. De officier van justitie beslist wat er met uw aangifte of met het onderzoek gebeurt.  

Wat doen wij met uw aangifte?  

Wij gebruiken uw aangifte om de dader op te sporen en om de inzet van de politie op straat te bepalen. Als er voldoende aanknopingspunten zijn, doen we onderzoek. We laten u weten hoe het gaat met het onderzoek. Soms doen we dat persoonlijk. In andere gevallen sturen wij u een brief of kunt u het zelf opzoeken op uw persoonlijke pagina op politie.nl. 

Kijk voor meer informatie op www.politie.nl/slachtoffer.