Terracotta bloempotkachel niet goedkoper én onveiliger
Door de hoge energieprijzen worden mensen creatief in het verwarmen van hun huis. De terracotta bloempotkachel is een alternatieve verwarming die steeds meer gebruikt wordt. Er zijn echter betere en vooral veiligere alternatieven.
De bloempotkachel bestaat uit meerdere waxinelichtjes onder een terracottabloempot die op zijn kop staat. De warmte van de kaarsjes verwarmt de terracottapot. Om uw huis te verwarmen zijn meerdere bloempotkacheltjes nodig. Maar de warmte van de waxinelichtjes is lang niet zo efficiënt als een gewone kachel.
Niet goedkoper
Een bloempotkacheltje is niet goedkoper dan gas. Pas als u 4 euro per kuub gas betaalt, is dit goedkoper. Maar alleen met de goedkoopste waxinelichtjes en daarbij verwarmt de pot niet de hele kamer, zoals een radiator dat wel doet.
En nu het bloempotkacheltje een hype is, gaat de prijs van waxinelichtjes en potten waarschijnlijk omhoog. Bovendien worden waxinelichtjes gemaakt van olie, die prijs stijgt ook weer. Maar er zijn grotere nadelen.
Risico’s
Omdat door de pot de warmte niet weg kan, is er kans dat naast het lontje ook het kaarsvet gaat branden. Dit brandende kaarsvet gaat druipen en veroorzaakt meer hitte, waardoor de houder te heet wordt en kan klappen.
Naast de brandveiligheid zitten er gezondheidszorgen aan vast. In veel waxinelichtjes zit petroleum. Dat kan de lucht vervuilen met fijnstof en koolmonoxide. Bij weinig tot geen ventilatie kunt u een koolmonoxidevergiftiging krijgen. Meerdere waxinelichtjes kunnen slecht zijn voor uw gezondheid. Brandt u veel kaarsjes, dan is het belangrijk een koolmonoxidemelder op te hangen en te ventileren. Dan bent u de warmte van de potten wel al snel kwijt...
Energiebesparingstips
- Begin met een warmte trui, een dekentje of maak een kruik.
- Open overdag de gordijnen en gebruik de zon om uw huis te verwarmen. Sluit 's avonds de gordijnen om de warmte binnen te houden. Let erop dat de gordijnen de verwarming niet bedekken, anders blijft de warmte tussen het gordijn en het raam.
- Sluit alle deuren in huis en verwarm individuele ruimtes. Op deze manier verspilt u geen warmte in ruimtes waar het niet nodig is. Dit scheelt ongeveer 200 euro per jaar. Met de deuren dicht verspreidt brand zich ook minder snel. Het is met de deuren dicht wel belangrijk dat er rookmelders hangen in elke ruimte waar brand kan ontstaan.
- Plaats radiatorfolie. Door folie tegen de muur of aan de achterkant van een radiator te plaatsen, wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd en blijft de warmte in huis. Radiatorfolie kost gemiddeld 10 euro per radiator.