Tien jaar Jeugd en Gezinsteam (JGT)
In 2025 vieren we het tienjarig bestaan van ons Jeugd- en Gezinsteam. Reden om even stil te staan bij dit bijzondere moment.
In 2008 startten we als gemeente met een eigen Centrum voor Jeugd & Gezin (CJG) in gezondheidscentrum De Vijver in Nieuwkoop. Het CJG bestond toen uit één team, het team Jeugdgezondheidszorg. Inwoners kennen dit team vooral van het consultatiebureau en de schoolarts. Dit team bestaat nog steeds en vrijwel alle gezinnen in onze gemeente zijn hier weleens geweest. Het team focust zich op de verstandelijke, lichamelijke, psychische en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Hun taken zijn vooral gericht op preventie.
Jeugd- en Gezinsteam
Vanaf 2015 zijn wij volledig verantwoordelijk voor de jeugdzorg en opvoedondersteuning. Het CJG breidde uit met de medewerkers van het Jeugd- en Gezinsteam (JGT). Zij komen in beeld als er meer zorgen zijn binnen een gezin. Alle zaken rondom jeugd en gezin onder één dak bleek van grote meerwaarde. Het JGT is één van de vier disciplines binnen het CJG: Jeugdgezondheidszorg, Pedagogisch advies, Cursussen en het Jeugd- en Gezinsteam.
Binnen het CJG werken professionals samen onder één dak. Zij werken onder andere vanuit Cardea, Curium en Kwadraat. Als het nodig is zorgen zij voor een zorgvuldige doorverwijzing naar andere hulpverleners. De medewerkers ondersteunen ouders bij de opvoeding en maken daarbij gebruik van de eigen kracht van ouders, jongeren en hun netwerk.
De Verbinding
In 2017 verhuisde het CJG vanuit gezondheidscentrum De Vijver naar het voormalige politiebureau van Nieuwkoop. Deze nieuwe locatie heet De Verbinding. Hier werken alle teams van het CJG en ook andere lokale wijkteams zoals Tom in de Buurt en team Statushouders. Samen werken in één gebouw betekent dat de medewerkers van alle teams elkaar kennen. De lijntjes zijn kort en dat zorgt voor goede samenwerking. Dit is een groot voordeel voor zowel de medewerkers als voor onze inwoners.
Medewerkers JGT aan het woord
Dorien en Jacques werken allebei al flink wat jaren in het jeugdwerk. Dorien werkt vooral met jonge kinderen (0-6 jaar) en Jacques met pubers. Ze leggen uit dat het niet altijd die ene doelgroep is waarmee ze werken. “Nee, juist door af te wisselen en met tweetallen te werken, zijn we vaak een goed klankbord voor elkaar. Dat is ook voor de ouders en hun kinderen goed. Als team zorgen we dat de intake goed is en ook de overdracht aan elkaar.”
Dorien en Jacques praten bevlogen over hun werk. Natuurlijk is het soms zwaar, maar als de geboden hulp uitkomst biedt, is dat de beloning voor hun inspanningen. En gelukkig lukt dat best vaak.
Hulp bieden waar nodig
De zorgvraag is momenteel erg hoog en niet altijd is er meteen hulp. Dat betekent goed prioriteiten stellen. “Als specialistisch hulp lang op zich laat wachten, proberen we hier in Nieuwkoop toch alvast hulp te bieden. We laten ouders soms in groepen met ons en elkaar praten. Natuurlijk is er soms wat schroom, maar dat verdwijnt al snel als je merkt dat andere ouders diezelfde problemen of zorgvragen hebben. De taal kan een belemmering zijn. Ook vluchtelingen of statushouders hebben kinderen en zorgvragen. Met een tolk erbij is helpen lastiger, maar meestal komen we er wel uit.”
Een topteam
Dorien en Jacques benadrukken dat het succes van tien jaar JGT door een gezamenlijke inspanning komt. “Wij hebben een topteam, we werken goed samen en we slagen goed in ons werk. Dat kan echter alleen, omdat de gemeente Nieuwkoop een bijzonder prettige gemeente is om in te werken. Ze denken goed met ons mee, er zijn mogelijkheden voor maatwerk en dat zet ons in onze kracht.”
Verbinding in een gezin
Binnen het JGT werkt ook Linda. Linda geeft ouders tips om vooral met hun kinderen in verbinding te blijven. Ze vertelt: “Ik noem dat verbindend gezag. Daarbij staan veel vragen centraal. Wat is ouderschap? Hoe blijf je in verbinding met je kind? Hoe vermijd je verbaal en fysiek geweld? Welke houding neem je zelf aan? Wat doe je als je kind niet luistert of bijvoorbeeld agressief gedrag vertoont? Er is een uitdrukking ‘It takes a village to raise a child'; je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden. Je doet het namelijk nooit alleen. Weet je gesterkt door andere ouders en mensen die vlak bij je staan.”
Ouders komen binnen met een bepaalde hulpvraag. De medewerkers van het JGT vragen dan: Is dat een probleem? Ze praten er samen over, maar laten de ouders vooral zelf de oorzaak zoeken en vinden. Linda: “Als team zijn wij geschoold en getraind om deskundige hulp te geven. Het systeem is onze bril. We zetten de ouders in hun kracht en we proberen situaties te normaliseren. Niet ieder druk kind heeft adhd. Het leven is niet altijd een 10, het kan ook wel eens minder zijn. Als we de hulpvraag goed in beeld hebben, komen we er gelukkig meestal wel uit.”
Werken vanuit preventie
Annette Zwetsloot is jeugdarts en werkt samen met het JGT. “Bij de Jeugdgezondheidszorg vanuit de GGD werken we vooral vanuit preventie. We zien bijna alle kinderen op verschillende momenten in hun leven. Bij vragen over opvoeden en opgroeien kunnen ouders en kinderen bij ons terecht. Als er meer hulp nodig is, adviseren wij ouders om contact op te nemen met het JGT. Andersom vraagt het JGT onze hulp bijvoorbeeld voor gezinsondersteuning door de verpleegkundige. Soms helpen Jeugdgezondheidszorg en JGT samen een gezin of geven we advies aan peuterspeelzalen en scholen. Iedereen werkt vanuit zijn eigen kennis.”
Annette vertelt hoe waardevol het is dat alle partijen onder één dak werken. "Dit is heel fijn. Hierdoor kunnen we makkelijk overleggen en samenwerken. Bij jonge kinderen (0-4 jaar) werken Jeugdgezondheidszorg en JGT nu bijvoorbeeld ook meer intensief samen. Zo zorgen we dat kinderen met een andere ontwikkeling zo vroeg mogelijk hulp krijgen. Door de landelijke bezuinigingen en wachtlijsten staat de jeugdhulpverlening onder druk. Daarom is het belangrijk om korte lijnen te houden met het JGT om samen naar oplossingen te blijven zoeken.”