Doet u ook mee aan de Week van de Groene Tuin?
Tijdens de Week van de Groene Tuin van 4 tot en met 10 april gaan veel mensen hun tuin en balkon (verder) vergroenen en verduurzamen. Dat is niet alleen leuk, maar ook nuttig! Met deze handige tips kunt u aan de slag! En in het voorjaarszonnetje is dat echt geen straf.
7 tips voor een groene tuin
Tip 1: Ontsteen uw tuin
Tegels vervangen door groen in uw tuin is goed voor uzelf, het klimaat en de natuur! In een groene tuin heeft u minder wateroverlast, is het koeler in de zomer en een groene tuin is goed voor allerlei dieren, insecten en vogels. Streef naar minimaal 60% groen in uw tuin. De tegels kunt u hergebruiken als borderrand, stapelmuurtje, bloembak of inleveren bij onze Milieustraat in Nieuwveen (Ampèrestraat 4). Kies voor de delen die wel verhard worden voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Zo kan het water nog de bodem inzakken.
Video: tegel eruit, plant erin
Tip 2: Geef uw tuin een gezonde bodem
In een luchtige bodem met voldoende voeding groeien en bloeien planten goed. Hoe gezonder en sterker de planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden. Voor een goede voedingsbodem zijn twee dingen belangrijk: de juiste hoeveelheid voedingsstoffen én een bodemstructuur waardoor plantenwortels deze voedingsstoffen makkelijk kunnen bereiken. Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest, want dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Gebruikt u potgrond voor uw planten in potten en bloembakken? Kies dan liever voor potgrond zonder veen, zoals potgrond op basis van kokos.
Video: zo zorgt u voor een gezonde bodem
Tip 3: Plant en zaai
Hoe beter planten bij uw tuin passen, hoe gezonder en sterker ze zullen zijn. Denk goed na over welke planten waar in uw tuin het beste tot hun recht komen. Als planten op de juiste plek staan, hebben ze minder onderhoud en water nodig en zijn ze minder vatbaar voor plagen en ziektes. Plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen (inheemse planten) zijn beter voor de natuur. Koop het liefst diverse biologische zaden en planten: die niet met gif zijn behandeld. Gifvrije planten, bollen en zaden herkent u aan een milieukeurmerk.
Bekijk tips voor het kiezen van planten en bomen
Tip 4: Stimuleer de biodiversiteit
Een groene tuin of groen balkon is aantrekkelijk voor allerlei dieren. Uw tuin wordt vanzelf door ze ontdekt, als u zorgt voor een natuurlijke tuinafscheiding (bijvoorbeeld via een haag) en voldoende voedsel, schuilplekken en nestmogelijkheden. Een tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. Verschillende beestjes helpen uw tuin gezond en vrij van plagen te houden. Vogels en egels eten plaagdieren, zoals slakken en lieveheersbeestjes eten bladluizen. Bijen helpen bij de bestuiving van planten en hebben van het vroege voorjaar tot het late najaar voldoende bloemen nodig. Plant of zaai daarom bloemen die in verschillende maanden bloeien (een bijen- of bloeiboog).
Zo stimuleert u de biodiversiteit
Tip 5: Maak uw omgeving klimaatbestendig
Groene tuinen zijn ook belangrijk met het oog op klimaatadaptatie: het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast. Als u, u voorbereidt, heeft u minder last van deze effecten. Een groene tuin, groen balkon of groen dak werkt verkoelend in periodes van hitte. Bovendien zorgt een groene tuin voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen. En door regenwater op te vangen, ondergronds of in een regenton, zorgt u ervoor dat u in tijden van droogte uw tuin mooi en gezond kunt houden zonder veel kraanwater te gebruiken. De juiste bodembedekking helpt om de aarde vochtiger te houden in periodes van droogte.
Tip: wij geven subsidie op een groen dak
Tip 6: Voorkom plagen en onkruid
Slakken, bladluizen en andere beestjes horen bij de natuur en dus ook een beetje bij de tuin. Maar hoe voorkomt u dat ze uitgroeien tot een plaag? Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden. Zo voorkomt u onnodig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Heeft u toch plaagdieren in de tuin? U kunt de natuurlijke vijanden van plagen uitnodigen, zorgen dat de beestjes uw tuin geen aantrekkelijke plek vinden of ze in de val lokken. Onkruid kunt u vaak makkelijk verwijderen met uw handen, een schoffel en een schepje. Het beste wapen om onkruid te voorkomen: zorg dat u geen stukken kale grond in uw tuin heeft en bedek de bodem met planten.
Bekijk meer tips voor het bestrijden van plagen
Tip 7: Duurzaam onderhouden, inrichten en gebruiken
Een goed onderhouden tuin of balkon ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook goed voor het de natuur. Als u uw tuin slim inricht, heeft uw tuin niet veel onderhoud nodig. Zorg ook voor goed onderhoud van uw tuingereedschap en meubelen. Gereedschap gaat langer mee als u het na gebruik goed schoonmaakt. Een duurzame keuze is ook tuingereedschap delen met vrienden, familie of buren. Dat bespaart materialen en kosten. Ga het liefst voor tweedehands tuinmeubelen in plaats van nieuw. Let bij tuinmeubelen, tweedehands en nieuw, op de constructie. Smalle spleten die regenwater vasthouden of ruimte rond de schroeven veroorzaken roest en houtrot: dat verkort de levensduur van uw tuinmeubel.
Ontdek meer tuintips voor duurzaam tuinonderhoud.
Veel plezier en succes in uw tuin of op het balkon!