Winters vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

Dit is een oud bericht.

Nu het winter is, gaan overal de houtkachels en open haarden weer aan. Wanneer u in huis uw houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en andere in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Wilt u toch de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop u hout stookt. Maak gebruik van de 8 tips om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken:   

  1. Raadpleeg eerst www.Stookwijzer.nu. Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.  
  2. Stook alleen droog hout. 
  3. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout. 
  4. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.  
  5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.  
  6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden. 
  7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.  
  8. Controleer regelmatig of u goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.  

Ervaart u overlast? 

Ga altijd eerst in gesprek met de stoker(s). De meeste mensen zijn bereid om hun stookgedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door de houtkachel minder vaak aan te doen.  

Wilt u meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van uzelf en uw omgeving? Check dan de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal